Thanatopractie, buikpunctie, airbrush, verwijderen pacemaker ICD ed.

Thanatopractie, buikpunctie, airbrush, verwijderen pacemaker ICD ed.

Thanatopraxie(lichte balseming) is het tijdelijk (maximaal 10 dagen) conserveren van het lichaam. Het bloed wordt vervangen door een conserverende vloeistof. Hierdoor is het in de meeste gevallen mogelijk om de overledene op te baren zonder koeling. Ook zal de overledene minder blauw zien en meer zijn natuurlijke kleur terug krijgen. De overledene voelt minder koud aan en de huid blijft soepel.
Wel zijn er verschillende factoren die bepalen of een behandeling mogelijk is dan wel geslaagd blijft. Denkt u hierbij aan de conditie van het lichaam, het aantal dagen van opbaring.
Thanatopraxie geeft geen garantie voor een probleemloze opbaring.
Een behandeling wordt meestal in een uitvaartcentrum of een vergelijkbare ruimte gedaan maar ook thuis is evt mogelijk.
 
Buikpunctie. Als de buik gevuld is met gas of vocht kan dit de opbaring ernstig verstoren. De aanwezige bacteriën gedijen erg goed in de overvloed aan gas en vloeistof in het lichaam. Hierdoor zal het lichaam versneld in ontbinding gaan.
Een opgezette buik, nare lucht en vocht uit mond en/of neus zal het eerste zijn wat de nabestaanden zullen zien.
Door het uitvoeren van een buikpunctie kan er bijna altijd verder een probleemloze opbaring gerealiseerd worden.
De punctie kan plaatvinden in het uitvaartcentrum, maar ook op locatie. De overledene hoeft hiervoor niet uit de kist gehaald te worden.
 
Reconstructie.Bij een ernstig beschadigde lichaam door een ongeval of zelfdoding kan ik voor u kijken of opbaring nog mogelijk is. Vaak is er meer mogelijk dan men denkt. Ik zal alles in werking stellen om afscheid nemen mogelijk te maken.
 
Airbrush. Bij airbrush wordt de make-up verneveld met een luchtpistooltje. Zo kan er zo dun mogelijk gewerkt worden. Ook wanneer de huid slecht is kan de airbruh uitkomst bieden. Airbrush kan overal toegepast worden. Ook als de overledene al in kist ligt.
 
Pacemaker, ICD en Neurostimulator. Het verwijderen van deze apparaten is vaak verplicht. Crematoria willen ze verwijderd hebben omdat ze exploderen in de crematieoven. Begraafplaatsen, zeker de natuurbegraafplaatsen, willen ze verwijderd hebben omdat de batterij slecht is voor het milieu.
Het verwijderen kan op locatie plaatsvinden.